Het caudasyndroom is een syndroom dat wordt gekenmerkt door een beschadiging van de cauda equina zenuw onderin de rug. Als gevolg hiervan treden er problemen op in het onderste deel van het lichaam, beginnend bij de heupen/bekkenbodem. Soms worden klachten scherp begrensd door de verschillende dermatomen. Dit is met name het geval bij de sacrale dermatomen, die zich op het zitvlak bevinden.
Ontstaan caudasyndroom
Het caudasyndroom wordt veroorzaakt door ernstige beknelling of beschadiging van de cauda equina zenuw. Dit kan komen door verschillende oorzaken, zoals een hernia, tumor of trauma als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeval. De cauda equina is verantwoordelijk voor het onderste deel van het lichaam. De klachten bij het caudasyndroom bevinden zich daarom vrijwel uitsluitend ook in het onderste deel van het lichaam. Over het algemeen is het caudasyndroom vrij eenvoudig aan te tonen, omdat de beschadiging, tumor of hernia goed zichtbaar gemaakt kan worden met een scan.
Caudasyndroom en dermatomen
Het caudasyndroom tast regelmatig specifieke dermatomen aan. Een verlies van gevoel treedt met name op in de sacrale dermatomen, die zich op het zitvlak bevinden. Andere problemen in deze regio zijn seksuele klachten en incontinentie. Deze problemen zorgen regelmatig voor onzekerheid bij de patiƫnt, omdat deze problemen moeilijker bespreekbaar zijn.
Het caudasyndroom wordt vaak voorafgegaan door het lumbosacraal radiculair syndroom. Voor de diagnose van dit syndroom moet er pijn aanwezig zijn die wordt begrensd door dermatomen in de benen. Het lumbosacraal radiculair syndroom en caudasyndroom zijn hierdoor voorbeelden van aandoeningen waarbij dermatomen een grote klinische waarde hebben. Met behulp van de dermatomen kan goed bepaald worden dat de oorzaak zich in de zenuwen bevindt en kan er bovendien worden gezien om welke zenuwen het hoogstwaarschijnlijk gaat.
Caudasyndroom behandeling en dermatomen
Het caudasyndroom moet zo snel mogelijk behandeld worden door te opereren. Bij de operatie moet de hernia of tumor verwijderd worden. Het is belangrijk dat de oorzaak van de beknelling van de zenuw zo snel mogelijk wordt verwijderd, zodat de zenuw niet nog verder beschadigd raakt. Het succes van de behandeling verschilt helaas. Veel mensen die het caudasyndroom gehad hebben, houden er blijvende klachten aan over. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat het gevoel in bepaalde dermatomen nooit volledig terugkeert.
Ook kunnen er altijd seksuele problemen of problemen met het plassen blijven bestaan. Een gebrek aan gevoel in dermatomen en spieren kan op den duur terugkeren. Dit heeft over het algemeen een lange tijd nodig, zeker wanneer de zenuwen daadwerkelijk beschadigd zijn. Fysiotherapie kan helpen om kracht en gevoel in de spieren en dermatomen terug te krijgen.